Sosyal Medya

Güncel

Baltimore’da polisler cinayetle yargılanacak

ABD'nin Baltimore kentinde Freddie Gray'in gözaltında yaşamını yitirmesiyle ilgili bir polis 'ikinci derece cinayet', beş polis ise 'kasıtsız adam öldürme' suçundan yargılanacak. Karar kentte sevinçle karşılandı.



ABD'nin Maryland eyaletine baÄŸlı Baltimore kentinde, 19 Nisan’da gözaltına alınan 25 yaşındaki siyah Freddie Gray'in gözaltındayken ölmesinin ardından, Baltimore BaÅŸsavcısı Marilyn Mosby, Gray’i gözaltına alan üçü siyah altı polisten birinin ikinci derece cinayetle, beÅŸinin ise taksirle adam öldürmekten yargılanacağını açıkladı. 

Karar kentte büyük sevinç gösterileriyle karşılandı. Ülkede daha önce benzer olaylarda polisler hakkında soruÅŸturma kararı bile verilmemiÅŸti.

Daha önce de Ferguson, Missouri ve New York’ta silahsız gençler, polis tarafından gözaltına alınırken ya da gözaltına alındıktan sonra ölmüÅŸ ve bu olaylar ülke çapında protesto gösterilerine dönüÅŸmüÅŸtü. Ferguson'da sorumlular hakkında soruÅŸturma izninin bile verilmemesi tepkiye neden olmuÅŸtu.

Daha önceki ölümlerin ardından olduÄŸu gibi Baltimore'daki protesto gösterilerinde de ordu takviye güç olarak devreye girdi.

Eylemler devam etti

Olaya karışan altı polisin yargılanacağının açıklanmasına karşın, kentte eylemler Cuma günü de devam etti. Bir grup protestocu sokaÄŸa çıkma yasağına raÄŸmen eylem yapmak istedi, gözaltılar oldu. 

Savcı: Gözaltında öldü

Baltimore BaÅŸsavcısı Marilyn Mosby yaptığı açıklamada, Gray’in gözaltına alınırken deÄŸil, nakledildiÄŸi polis minibüsünde yaralandığını ve hastanede öldüÄŸünü söyledi. Savcı, minibüste boynu kırılan gencin nefes alamadığını ve kalp spazmı geçirdiÄŸini belirtti.

Savcı, polislerin yardım isteÄŸine ve ona yardım etmek için ellerine defalarca fırsat geçmesine raÄŸmen bunu yapmadıklarını iddia etti. Mosby ayrıca olaya karışan polislerden beÅŸinin tutuklu olduÄŸunu, birinin ise halen arandığını açıkladı.

Kararın ardından sokaklardaki eylemcilerin birçoÄŸu Mosby'ye teÅŸekkür pankartları açtı. BaÅŸsavcı Mosby ise, "Sizlerin 'Adalet yoksa barış da yok' diyen sesinize kulak verdim. Ancak ÅŸimdi ben Freddie Gray için adalet ararken barış ve huzur içinde olmanıza daha çok ihtiyacım var" dedi.

Ülkenin 34 yaşındaki en genç baÅŸsavcısı Marily Mosby'nin de siyah olması nedeniyle davaya tarafsız yaklaÅŸmadığını savunanlar da var. Baltimore polis sendikası, açıklanan kararın 'ÅŸok edici' olduÄŸunu söylerken, tarafsız bir özel yetkili savcının davaya atanmasını talep etti.

Baltimore polis sözcüsü Kenneth Butler, baÅŸsavcının açıklamasını ÅŸaÅŸkınlıkla izlediklerini söyledi. Sözcü, yargılanacak polislerin suçsuz bulunacağına emin olduklarını, polislerin yanlış bir ÅŸey yapmadığını ifade etti.

Altı polisin üçü siyah

İkinci dereceden cinayetle yargılanan siyah polis memuru Caeser R. Goodson Jr. 30 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Diğer polisler Alicia D. White, memur William G. Porter, Teğmen Brian Rice, memur Edward M. Nero ve memur Garrett E. Miller ise 3 ila 10 yıl hapis cezası ile yargılanacak.

Åžehrin Belediye BaÅŸkanı Stephanie Rawlink-Blake de savcının kararından memnun olduÄŸunu ve hiç kimsenin adaletten üstün olmadığını söyledi. Blake ÅŸehirdeki tüm polisler hakkında genelleme yapmanın doÄŸru olmadığını ancak ırkçılık, suistimal ve yolsuzluÄŸa da tahammül gösterilmeyeceÄŸini belirtti.

Açıklamanın ardından ABD BaÅŸkanı Barack Obama da gerçeÄŸin ortaya çıkmasının herkes için çok önemli olduÄŸunu söyledi.

Kaynak: Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.